Много от недовършените постройки са необезопасени, лесно достъпни и повечето от тях – неохранявани.

Стотици недостроени сгради в страната застрашават живота на преминаващи в близост пешеходци. Много от недовършените постройки са необезопасени, лесно достъпни и повечето от тях – неохранявани.

Някои от сградите вече нашумяха с тежки инциденти, а други са станали свърталища на наркомани и бездомници. Оказа се, че общините не могат да решат проблема.

Такива гледки не са нещо необичайно дори в центъра на София, например на улица „Алабин\", близо до Съдебната палата. Строежът е част от пейзажа години наред. Сградата на улица \"Алабин\" обаче далеч не единственият опасен, недостроен обект в столицата. Друг пример – в квартал „Редута\" - строеж със скандален инвеститор, оставил десетки купувачи с недовършени жилища. Примамливите цени за имот на зелено и обещанията, че може да се купи на изплащане са ги накарали да подпишат договор и да платят веднага 60% от стойността на жилищата. След години идва лаконичният отговор \"нямаме пари\".

Според главния архитект на София, няма закон, който да позволи на общината да премахне недостроените, саморушащи се сгради. Много често при тях не е ясно кой е собственикът – фирмата - инвеститор, която често е задлъжняла, нейн купувач или клиентите. Собствеността, често е предмет на спорове и отговорността е размита.

Само ако собственикът е ясен и открит, общината може да го задължи сам да разруши пустеещия с години строеж. Граждани сигнализираха за още постройки, между които и недовършен блок на столичния булевард \"Владимир Вазов\" – очевидно в последните дни инвеститор, строител и клиенти са постигнали съгласие, сградата да бъде съборена.

Постройките от типа обаче са огромен брой и общината може да се погрижи единствено за временното им обезопасяване, след сигнал на граждани.

Когато видим такива постройки без заграждения ни остава единствено това – да сигнализираме. А докато чакаме органите да откликнат – да пазим на страна децата си.

 

И Варна е сред градовете, в които опасните недостроени сгради са се превърнали в сериозен проблем за сигурността на хората. Незавършени строителни обекти има във всички зони на града, като само в най-големия по територия район - \"Приморски\" са над 100.

Варна е в челната класация по строителни инвестиции у нас. По опасни строежи – също. Единственото, което може да направи общината е да издирва и глобява собствениците на опасни имоти. Най-високата глоба за недовършени опасни строежи е 500 лева, а на чиновниците се налага да молят действащи фирми на добра воля да обезопасяват рисковите обекти.

 

Подробности във видеото.