Фарът на остров \"Света Анастасия\" е класика на българското Черноморие...

На 20-ти август е Международния ден на морските фарове. По българското Черноморие навигационните светлини са над 20. За повечето от тях се разказват легенди и те са запазили своята тайнственост през годините.

Екип на \"Календар\" посети 12-метровия фар на остров \"Света Анастасия\" край Бургас. От 2004 година Иван Купенов е единственият обитател на историческото късче земя. Наблюдава как малкият остров все по-трудно оцелява на силните вълни.

Фарът на остров \"Света Анастасия\" е класика на българското Черноморие. 12-метровата кула е построена от французи. Години наред лампата е работила с минерално масло.

В днешния си вид съоръжението е от 1914 година. Снабден с вода и ток,  фарът се стопанисва от военноморска база „Атия" Бургас. Навигационната светлина е безценен ориентир за плавателните съдове.

Според разказите на възрастните хора до началото на 50-те години този остров е бил само купчина скали. Благодарение на бригадирското движение обаче, той е бил засипан с пръст.

Днес малкото късче земя посреща десетки авантюристи, решили да прекарат няколко часа там, където в миналото са живели монаси, а по-късно през годините са затваряни политзатворници. По проект на община Бургас до 2 години островът със своя фар, манастир и древна църква ще се превърнат в атракция.

До живописния остров днес може да се стигне само с лодка. В бъдеще до тук ще пътува кораб. А докато това стане факт, дежурният фаропазач Иван Купенов единствен ще наблюдава красотата на изгрева и воя на вълните.