Облекчение за родителите е и, че учебниците от 1-ви до 7-ми клас вече са безплатни.

Между 100 и 150 лева ще струва първокласникът на родителите си тази година. Толкова обаче излизат само задължителните консумативи за училище. Около 100 лева трябва да се дадат за ученик в средните класове, показа проверка на \"Календар\" в книжарниците. Според експертите в бранша, това е така, защото с всяка година се увеличават предметите и помощните материали за тях.

В дома на Венелина вече се усеща нетърпението и напрежението покрай подготовката за първия учебен ден. Само след две седмици за дъщеря й Ивона ще прекрачи за първи път прага на училището.

Един от най-големите разходи вени вече е изпълнила – закупуването на раница, която струва 33 лева.

Най-важната задача – да купим именно раница. Това ще ни излезе от 10 до 300 лева. В зависимост от нашия вкус, желанието на детето и разбира се, възможностите на джоба ни може да се сдобием със среден клас раница срещу 40-50 лева. От голямо значение е да издържи повече от една година. Най-важно за раниците обаче е да имат ортопедичен твърд гръб.

За Ивона обаче има едно нещо по-важно от раницата – малко тефтерче, в което да описва какво й се случва в училище.

150 лева – толкова е преценила Вени, че ще й стигнат, за да купи всичко, което учителката им вече е заръчала по списък. Без списък по-добре да не пазаруваме нищо, съветват продавачите в книжарниците.

В книжарницата се започва голямото избиране на най-важните материали за ученика. Тетрадките са на първо място – най-простият вариант се намира за 10 стотинки, ако искаме да са с по-хубава хартия, това ще ни струва до един лев.

Задължителните боички ще ни излязат от 3 лева и 50 стотинки до 10 лева.  Химикалките до един лев.

Облекчение за родителите е и, че учебниците от 1-ви до 7-ми клас вече са безплатни. Като разход обаче остават допълнителните сборници и ако е нужно нови дрехи за бъдещите ученици. С тези разходите за Вени ще стигнат до 400 лева.

Подробности може да намерите във видеото.