Невижданото досега нашествие на пълзящи листояди е нанесло щети за стотици левове.

Гъсеници нападнаха пловдивското село Голям Чардак и опустошиха не само дърветата, но и селскостопанската продукция. Невижданото досега нашествие на пълзящи листояди е нанесло щети за стотици левове.  

Няма къща и двор в село Голям Чардак, която да не е пропищяла от нашествието на гъсениците, които в топлите дни се множали стократно. Семейство Ковашки разчита и на малкото селскостопанска продукция в градината, за да спечели някои лев. 70% от продукцията обаче е унищожена от листоядите.

Не само, че унищожават земеделската продукция и дърветата, но гъсениците влизат и в къщите на хората, където вият гнезда.

Семейството вече пресмята, че  парите, които е вложило в насажденията, са отишли на вятъра. Местните хора не помнят някога да е имало подобно нашествие на гъсеници. Единственото спасение от тях е само, ако цялото село бъде напръскано срещу вредителите. За това сега се чака мнението на  агроспециалистите. 

Община Съединение е обещала да поеме единствено разходите за третирането на дърветата в парка и по улиците на селото. Собствениците на къщи и дворове обаче ще трябва за своя сметка да напръскат имотите си срещу гъсениците.