От 5 до 17 септември ЦИК ще приема документи за кандидатите за президент и вицепрезидент...

От 5 до 17 септември ЦИК ще приема документи за кандидатите за президент и вицепрезидент, издигнати от партии, коалиции или инициативни комитети, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

 

За президент може да се кандидатира всеки български гражданин по рождение, който няма друго гражданство, навършил е 40 години, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода и е живял през последните 5 години в страната, т.е. фактически трайно е пребивавал в България през повече от половината за всяка една от 5 години, предхождащи изборния ден.

 

След като бъдат регистрирани, всички кандидати за президент и вицепрезидент придобиват статут на длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс и спрямо тях не може да се води наказателно производство. Имунитет не се придобива в случаите, когато кандидатите вече са били привлечени като обвиняеми или са били задържани под стража.

 

Не по-късно от 22 септември ЦИК трябва да обнародва в Държавен вестник имената на всички кандидати за поста на държавния глава. /БГНЕС