Родителите разчитат единствено на социалните помощи от държавата...

Две седмици преди началото на учебна година масово децата от най-големия ромски квартал в България - \"Столипиново\" в Пловдив, са без тетрадки и учебници.

 

Това установи проверка на \"Здравей, България\". Причината за това е, че родителите разчитат единствено на социалните помощи от държавата, за да купят най-необходимото на децата си за училище.

 

Те обаче ще могат да ги получат едва след десетина дни, когато Социалното министерство ще преведе парите по банковите им сметки.

 

385 са първокласниците в \"Столипиново\", които на 15 септември за първи път ще прекрачат прага на родното училище. Тази година те са с 60 повече. Ремзие Ахмедова има две момичета. Едното тази година ще е в първи клас, а другото – в пети.

 

Рамзие разчита на еднократната социална помощ от 150 лева, която дава държавата за всеки социално слаб първокласник. С парите смята да купи най-необходимото, за да изпрати децата си на училище. 

За храната на двете момичета ще разчита на закуските, които им се полагат безплатно всеки ден в училището, тъй като не може да им даде повече 50 стотинки джобни. С толкова пари ще праща децата си на училище и съседката й. Жената пресмята, че за да стегне сега и трите си деца за училище, ще й са необходими 600 лева.  

В четирите училища в ромския квартал ремонтите все още не са приключили. Освен подмяната на дограми в стаите се слага паркет. Първокласниците ще влязат и в по-модерни тоалетни, оборудвани с дозатори за течен сапун, топла вода и работещи чешми.

 

Остава само децата да посещават редовно училище, а в този квартал това е един от големи проблеми. Паралелно с това обаче се увеличава и броят на учениците от ромските квартали, които спират да ходят на училище още след първия учебен срок.