Дядото на актрисата Нина Димитрова днес навърши 100-годишна възраст...

Човек може да живее 100 години, ако е трудолюбив, добродушен и се въздържа от вредни навици.

 

Това не е резултат от ново научно изследване, а мнение на човек, преживял така точно 1 век. Дядото на актрисата Нина Димитрова днес навърши 100-годишна възраст.

 

Дядо Крум Първанов се радва на прекрасно здраве. Въздържател е, но не заклет. Никога не е пушил. Пийвал по чаша ракийка или винце за апетит.

 

Твърди, че го слушат и ръцете, и краката, и внуците, и правнуците. Гледал доскоро зеленчукова градина, живял сам на село, но се наложило да се премести в града, след като паднал от стълбата.

 

Иначе той побеждавал битието, минавайки през нерадостно детство, през фронта, през годините работа в „Пътното\". Устоявал с девиз, който днес всички повтаряха като формула за дълголетие.

 

Рожденикът получи много подаръци, но най-скъпият му е от преди 8 години. Той и съпругата му не правили сватба, когато се взели. Венчали ги внуците, когато той вече бил на 92 годни.

 

Хората го обичат и на това се дължи дълголетието му, смята той. Не се карал, не се сърдел, бил трудолюбив и винаги живеел с надежда.

 

Затова и любимото му занимание са правнуците. Той им разказва страшни истории за войната и забавни случки за мостовете, които е построил.