В Антоново се разигра кървава драма. Баща уби детето си, простреля жена си и се самоуби...

Вчера в Антоново се разигра кървава драма. Баща уби детето си, простреля жена си, след което се самоуби. Причините за трагедията все още се изясняват, но основната версия е задлъжнялост на семейството към кредитни институции.

 

\"Безнадеждното състояние заради липсата на пари, в което много хора се оказват, има както икономически, така и психологически измерения. Най-разрушителният вариант е да се обвиняваш за ситуация, в която си се оказал в голяма степен не по твоя вина\", обясни в \"Здравей, България\" социалният антрополог Харалан Александров.

 

\"В България започва да възниква култура на себеобвинение. Агресията се обръща навътре, тъй като възникна култура на примитивен социален дарвинизъм. Това е възглед за социалния свят, в който успяват по-пригодните. Това е дълбоко фашистки възглед – право имат да живеят активните, интелигентните и оправните хора\", обясни социалният антрополог.

 

Според него тепърва ще се виждат пораженията върху хората от тази култура на себененавист и себеразрушителност.

 

\"Съществуват много индикатори, по които може да бъде оценено рисковото състояние на един човек. Това е въпрос на професионална работа и практика\", на мнение е Харалан Александров.