Фирмата посредник няма право да иска никакви пари от хората, които заминават да работят в чужбина...

Заради кризата и безработицата у нас, много българи търсят препитание в чужбина. Какви рискове обаче крие това? Екип на \"Здравей, България\" се срещна с няколко измамени българи и потърси отговор на въпроса как да разпознаем лъжливите обяви.


Виолета Демерджиева намира обява в интернет, че в Гърция се търсят домашни помощници. Свързва се с фирмата посредник - „Константино\" ЕООД, които й обясняват, че първо трябва да събере 70 евро за пътни и 100 евро за джобни. Никой обаче не й дава да подпише предварително трудов договор. В последствие се оказва и че уредена работа няма, а освен това Виолета трябва да даде още пари.


След осем дни в тежки условия, Виолета е изпратена да се грижи за възрастна жена в покрайнините на Игуменица. Там обаче проблемите започват от начало – била е изгонена по-рано и е трябвало да спи отвън.


Как може да се предпазим и да не попаднем в такава ситуация? От Агенция по заетостта обясниха, че самите ние трябва да проверим легитимността на фирмата посредник. И задължително да сключим предварителен договор.


Освен това ако фирмата посредник няма договор с работодател, то тя няма право да ни търси работа в чужбина.


От Агнецията обясниха още, че  фирмата посредник няма право да иска никакви пари от хората, които заминават да работят в чужбина. Те получават заплащане единствено и само от чуждия работодател.