6500 български студенти са потърсили щастието си зад океана това лято.

Всяко лято хиляди студенти предпочитат да работят извън България. Една от популярните дестинации за така наречените студентски бригади са Съединените щати.

По данни на американското посолство у нас, 6500 български студенти са потърсили щастието си зад океана това лято. За емоцията и спестените пари от едно такова пътуване разказва репортажът на Николай Василковски.

Милен учи магистратура в Техническия университет в София. Това лято за втори път съчетава полезното с приятното. Прекарва 4 месеца в курортен комплекс близо до градчето Бетани Бийч, на 350 километра южно от Ню Йорк. От няколко години работодателят на Милен предпочита българските студенти.

За всеки млад човек едно такова пътуване е придружено с безброй емоции. Няколкото месеца зад океана носят и ценни спестявания.


Право да участва в програмите „Work And Travel\" има почти всеки студент. Разходите по заминаването са около 2500 долара. Работата на студентите в Съединените щати обикновено е в сектора на услугите.

В програмите тази година са участвали 15 на сто повече младежи, отколкото през 2010-та. Расте и броят на фирмите-посредници.

Кампанията за лято 2012 вече започва. За тези, които до момента не са пътували, полезна информация за надеждните фирми-посредници предлага официалният сайт на Посолството на Съединените щати у нас.