Крият ли се умишлено възможности за лечение на тежкоболни в чужбина?

Държавата пречи на хората да се лекуват в чужбина, като това се случва с умишлено криене на информация. Това каза миналата седмица в интервю за \"Здравей, България\" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Отговорът, който дойде от НЗОК, в лицето на Жермена Въткова - директор на дирекция \"Европейска интеграция\", бе следният: \"Смея най-отговорно да заявя, че от 2007-ма година, когато ни приеха в ЕС, и на сайта на Здравната каса, и в самата Здравна каса сме давали всякаква подробна информация и на граждани, фирми и институции, които се интересуват как се прилага правото на Европейския съюз при свободното движение на хора и когато става въпрос за здравни грижи.\"

Смятам, че има някакво недоразумение, допълни още Жермена Въткова. Тя отрече да се крие информация за възможностите за лечение в чужбина, за да бъдат спестени пари.

Възможността за планово лечение в чужбина не означава медицински туризъм. Това е лечение в ситуации, в които пациентът не може да получи конкретното лечение в разумен за здравословното състояние срок и съобразно неговото текущо и бъдещо медицинско състояние. Това се преценява от лекарите, които лекуват пациента. Ако лекуващият лекар прецени, че всички възможности са изчерпани, той го насочва към нас, а ние разглеждаме документите. Пациентите трябва да дойдат единствено и само тогава, когато действително имат нужда и са насочени от лекар. Това разясни директор на дирекция \"Европейска интеграция\" в НЗОК.

Нормално ли е да има постъпили едва около 400 искания за планово лечение в чужбина, както и допълнителни подробности по темата – вижте във видеото.