Удължаващите срока безвредни закваски ще струват 12 лева за 1 тон мляко...

Възможно ли е да бъде произведено кисело мляко без вредни консерванти и подобрители? Български учени направиха откритие, което може да промени качеството на храните, които консумираме всеки ден. 
Вижте как изглежда кофичка домашно приготвено кисело мляко на 1 седмица. А ето и кисело мляко от магазина, престояло в хладилник цели 9 месеца.


Отговорът дават учени от БАН, които правят важното откритие.


\"Ние за доста дълъг период, надвишаващ срока на годност 21 дни, който е по Българския държавен стандарт, получаваме запазване на киселото мляко, дори в условията, когато сме индуцирали експериментално заразили млякото с опасната плесен", каза доц. д-р. Светла Данова.


Или чрез добавянето на откритите лакотобацилни щамове, киселото мляко ще запази търговския си вид и вкус дори след 28-ия ден на 4 градуса, а плесен не се развива. По-дълга трайност могат да имат и сиренето, кашкавалът дори и луканката.


\"Нашето откритие цели право да помогне здравето на консуматорите, а именно - лактобацилните добавки, които ние разработваме да удължат трайността на млечно-киселите продукти, тяхната безопасност и техните здравословни ефекти\", добави доц. д-р. Светла Данова.


Така ще могат да се премахнат невидимите врагове като химическите консерванти, токсигенните и канцерогенните гъби, които застрашават здравето и живота ни. Парадокс обаче е, че никой от производителите у нас не се интересува от откритието, а според учените 2/3 от закваските ни дори не са български.


Удължаващите срока и вкусовите качества безвредни закваски ще струват 12 лева за 1 тон мляко. А дали това ще бъде поредното българско откритие, което ще остане да прашясва в лабораториите на БАН, зависи от бъдещо финансиране и интерес от страна на фирмите.