Въпреки мерките за контрол, фермери са обезпокоени...

Европейската комисия отпусна 890 хиляди евро на България за предпазване от шап през тази и следващата година. В момента по българо-турската граница тече процедура по санитарен контрол, а след месец се очаква да започне и изграждането на гранична санитарна преграда.

Въпреки мерките за контрол на болестите по животните, фермери са обезпокоени от евентуалното пламване на ново огнище на шап. Братята Иван и Георги Диханови са животновъди от години. Забраната за продажба на месо и жив едър добитък извън региона ги обрича на огромни загуби.

Повечето собственици на изтребени заразени животни получиха обезщетения от държавата. На Диханови това не бе разрешено, тъй като са били „буферна зона".

Други страхове за фермерите са глутниците вълци, които след изтребването на животни край границата, навлязоха във вътрешните селища.

За сега животните на Диханови са здрави след последните кръвни проби взети от ветеринарите. Санитарни екипи проверяват всички частни стопанства и ферми по българо-турската гранична зона.

До месец трябва да стартира и изграждането на санитарна преграда по българо-турската граница и най-вече на територията около областите Бургас, Ямбол, Хасково, където бяха огнищата на шап. Планът предвижда огражденията да бъдат завършени в срок от 31 работни дни.