Децата от клуба по Екология в село Щръклево изпращат своята номинация, вярвайки, че ще спечелят.

700-годишен бряст от село Нисово, който се намира в природния парк \"Русенски Лом\" грабна наградата \"Дърво с корен\" на 2011-та. За отличието се бориха над 50 столетници от цялата страна.

Българското дърво ще представи страната ни в международния конкурс \"Европейско дърво на 2012-та\". За историята на столетника разказват Живко Константинов и Кирил Тасев.

Гордият и величествен огромен бряст, жив и единствен свидетел на 7-вековна история може да бъде видян по течението на река Бели Лом до село Нисово. Легенда разказва за сляпа красива танцьорка на име Златица. Като самодива с разпилени смолисти коси, танцувала своя див и неудържим ръченик, който възпламенявал сърцата на всички. Било на Гергьовден. След танца, Златица полегнала да си почине край бряста. От разранената от въжетата на гергьовденската люлка кора потекъл сок. Яно, чиракът на дядо й Добрил, събрал \"сълзите\" на вековното дърво и намокрил невиждащите очи на девойката. На сутринта щастливата Златица обгърнала ствола на величественото дърво и цялата долина заехтяла от нейния глас: \"Виждам! Виждам!\" Тогава местните нарекли брястът \"Дървото на желанията\".

Децата от клуба по екология в село Щръклево изпращат своята номинация, вярвайки, че ще спечелят.

\"Нашето желание към Дървото на желанията беше то да бъде в победител в конкурса \"Дърво с корен\". Ние сме много щастливи, че то е на първо място и че ще бъде запазено занапред\", разказа Виктория Денчева - член на клуба по екология.

Така силната им вяра ще донесе специална консултация и обгрижване за подобряване на състоянието му.

По този начин всеки път, вървейки по обраслата с треви и лиани пътека през каньона на река Бели Лом ще се наслаждаваме на вековния бряст.