Въпреки трудностите в семейството, Гюнайдън е категоричен, че ще завърши основното си образование.

В следващия репортаж ще ви разкажем защо роми решиха да се върнат отново в клас. Преди година, изненадващо за училищното ръководство в село Изгрев, близо 30 мъже и то наведнъж изявили желание да седнат отново на училищната скамейка. Част от тях се отказали да учат, тъй като искали вечерна форма на обучение, а такова училище в община Венец няма. Други, като Гюнайдън  Хасан и до днес продължават да се ограмотяват.

Гюнайдън Хасан е на 39 години. Завършил пети клас, след това спрял да учи. Днес е баща на 6 деца, чака седмо. Работи на частно, в София, но само през лятото. Зимата не може да си намери работа.

Десетки роми, като  Гюнайдън останали без шофьорски книжки, заради това че станали шофьори с фалшиви дипломи за основно образование. В момента е седми клас, с пробация.

Над учебниците, заедно с него заляга и дъщеря му, която както се шегуват е по-умна от него, защото е завършила осми клас. Сание завършила основно образование в местното училище. Не продължила, защото трябвало да пътува до Венец, а семейството й нямало пари. Единствените им доходи в момента са детските надбавки за децата, които са 140 лева.

Въпреки трудностите в семейството, Гюнайдън е категоричен, че ще завърши основното си образование. Двамата със съпругата му са категорични, че децата им ще учат поне докато завършат основно образование. Вече са наясно, че без образование трудно биха могли да си намерят работа, а на помощи не може да се живее цял живот.