По ирония на съдбата те бяха изоставени от родителите си още в родилното отделение...

Днес окончателно ще стане ясно кое е последното бебе за 2011 година и кое е първото родено дете за 2012 година. За приза \"Бебе на 2012\" се борят Василена от Дупница и Николай от Пазарджик. Именно в Пазарджик миналата година първите родени деца бяха близнаци. По ирония на съдбата те бяха изоставени от родителите си още в родилното отделение. Каква днес е съдбата им, ще ви разкажем в следващия репортаж. 

Близнаците Василена и Васил са първите родени бебета в Пазарджик за 2011 година. Минути след раждането им, те стават и първите деца изоставени в България. Родителите им се отказали от тях. Майката дори напуснала болницата без да ги види.

Три месеца по-късно социалните институции успяват да убедят нея и бащата да вземат децата си, дори им оказват помощ и съдействие при отглеждането им. Така днес за Василена и Васил се грижат биологичните им родители.

Сега семейството живее в общинското жилище под наем. Бащата отскоро е безработен. Майката получава детски надбавки за близначетата 105 лева. И с тези пари месечно отглеждат децата си.

За това семейството разчита главно на помощта на неправителствените организации и майките от форума \"БГ мама\", които непрекъснато им пращат неща, необходими за отглеждането на децата. Освен това, социален работник им оказва подкрепа в най-трудните моменти.

Така за Лазаринка и Здравко най-важното нещо в живота им се превръщат близнаците, които вече растат пред очите им и правят първи опити да проходят. И двамата сега се обръщат към всички родители, които смята да изоставят децата си, със съвета да поговорят преди това със социалните служби, с Държавна агенция за закрила на детето и едва тогава да вземат крайно решение.