Според кмета дигите не са в състояние да удържат високи води...

След трагедията в село Бисер, сега жителите на русенското село Долна Студена живеят в ужас, че река Янтра може да прелее. Дигите са стари и неподдържани. Преди седем години реката е излизала от коритото си и е наводнявала  селото. За да се предпазят, хората са се организирали в аварийни групи и  дават денонощни дежурства.

 

2005-та година се оказала кошмарна за хората в русенското село Долна Студена. През март реката отнесла моста на селото, а през юли същата година едва не го наводнила. Със страх очакват кога реката ще се разтопи.

 

Хората са категорични, че при рязко повишение на температурата водите на реката ще се покачат драстично и ще залеят селата по поречието на Янтра.

 

Според кмета дигите не са в състояние да удържат високи води.

 

Дунавските диги, стопанисвани от \"Напоителни системи\" са 78 км, а речните са над 120 км. Средствата за тях все още не са осигурени. Освен това общините не заделят пари за поддръжка на общинските язовири.

 

Много от тях са пълни, а в русенска област общо има почти 200. Шест от тях са с повредени изпускатели и преливат свободно.