Зам.-министърът на вътрешните работи гостува в \"Здравей, България\"...

Още през май месец миналата година споделих, че има проблем с полицейското насилие. Това каза в \"Здравей, България\" Веселин Вучков – зам.-министър на вътрешните работи.

 

Дали в последните случаи има превишаване на правомощията, ще покаже проверката, но е очевидно, че в някои от случаите има такова. Не искам да бъда съдник, защото не съм бил на място. Трябва да се направи независимо разследване за случаите \"Мировяне\", \"Кленовски\" и \"Скравена\", коментира още той.

 

По думите му, ако разсъждаваме само върху тези случаи, има опасност да ги забравим. Според зам.-министъра са необходими обучение, както и промени в закона.

 

Според него нормативната уредба, която действа в България в момента, позволява прекомерна употреба на оръжие, физическа сила и помощни средства. Полицейските органи трябва да имат правомощия, за да се борят с престъпните прояви, но в същото време има един праг, който не бива да се прекрачва, категоричен е Вучков.

 

Той коментира, че сила, която може да убие човек, не може да се ползва от полицай, освен ако лицето, което се задържа, не застрашава живота  или здравето на друго лице, включително и на полицая.