Според Ева Борисова идеите ще пренасочат качествените учители към частния сектор...

С идеята да се поема част от издръжката на децата в частни училища автоматично се дава различен старт. Това каза в \"Здравей, България\" Ева Борисова от Асоциация \"Родители\". Преди два дни просветният министър разкри в сутрешния блок на Нова, че новият Закон за предучилищното и средното образование предвижда децата в частните училища да получават пари за задължителните предмети от образователния план.

 

Идеята да се финансира и частното образование, има повече минуси. В системата има около 10% качествени учители и така те ще се концентрират в частния сектор. Затова не виждам откъде ще дойде ресурсът за промяна в публичния. В новия закон не виждам как се преразпределят ресурси в зависимост от общността, с която се работи, коментира Ева Борисова.

 

Явор Джонев е баща на три деца, които учат в чуждестранно училище в България. Имаме победители в олимпиади, но те са върхът на айсберга, който непрекъснато пътува. Обществото няма реална представа за нивото на образованието у нас, подчерта той.

 

Защо частните училища са толкова пъти по-скъпи от държавните? Защото държавата не финансира адекватни средства в публичния сектор, смята Джонев.

 

За ученик в частно училище се дават пет пъти повече пари, отколкото за такъв в държавно. С промените парите за частно училище се увеличат още повече, твърди Ева Борисова.