Кой е виновен за високите цени на лекарствата у нас?

През последните седмици бяха направени рокади по върховете на здравеопазването. Плащаме ли по-скъпо за медикаменти за разлика от съседните държави и ако това е така, има ли начин цените да бъдат регулирани така, че да не даваме толкова много. Този въпрос изникна след всички теми с раздадените бонуси, подадените оставки и рокади.

 

\"Ако човек слуша само предаванията по медиите остава с впечатлението, че в България едва ли не са най-скъпите лекарства, които са продавани на пазара\", коментира в студиото на \"Здравей, България\" проф. . Радослав Гайдарски – бивш министър на здравеопазването.

 

Той заяви, че според него трябва да бъде направена една рекапитулация на всички лекарствени средства, които се продават в страната. Едва тогава вече ще може да се види дали цените в страната са най-скъпите. Въпреки това, той е на мнение, че ако се тегли една черта, лекарствата у нас ще се окажат по-евтини, от колкото са в съседни страни.

 

Д-р Пламен Цеков – депутат от ГЕРБ, член на Комисията по здравеопазване в НС, заяви, че именно това следва да бъде направено. Той обясни, че вече е поискан анализ за цените на различните медикаменти, за да бъде направена съпоставка между цените у нас и други съседни страни.

 

Проф. Гайдарски подчерта обаче, че има една група лекарствени, които са много по-скъпи и са много често използвани: \"Въпросът е защо едни лекарства в България са евтини, а други са много скъпи.\"

Той допълни, че например, ако едно лекарство се продава на загуба в съседна държава, тогава цената у нас може да бъде доста по-висока, за да има печалба от друго място. \"Това е опасната тенденция. Не може в България – най-бедната страна в ЕС, българинът да плаща най-скъпо лекарствата.\", заключи проф. Гайдарски.

Той заяви още, че е \"за\" намаляването на ДДС-то върху лекарствата и беше категоричен, че това ще се отрази и на джоба  на пациента.

От друга страна, д-р Пламен Цеков е на мнение, че при икономическите условия, в които се намираме, едно намаляване на ДДС-то с 5-6 или 7% няма да доведе до едно осезаемо намаляване на цените.

Трябва ли държавата да се намеси по-сериозно в регулацията на пазара на лекарствата според гостите в \"Здравей, България\" – вижте във видеото.