Майките в Пирогов са принудени да плащат 15 лв, за да седят при болните си деца, това било \"есктра\"

\"Вече 39 години работя в \"Пирогов\" и мога да кажа, че няма проблем. Престоят от влизането до излизането за травматичноболните е \"квантум сатис\" или колкото е достатъчно\", заяви проф. Милан Миланов – председател на етичната комисия на БЛС и лекар в \"Пирогов\".

 

Така Миланов отговори на смущаващата статистика, че пациенти чакат по 5 часа, за да бъдат прегледани. Той обясни, че няма стандарт, който да определя времето за диагностика и лечение особено при този контингент пациенти, и допълни, че времето за лекари и пациенти тече по различен начин.

 

Всеки пациент е с по двама-трима придружители. Този привиден хаос, който цари в поликлиниката, е всъщност някакъв ред, подчерта гостът в \"Здравей, България\".

 

На въпроса редно ли е да се искат по 15 лева от майките, които искат да бъдат до децата си, докато се лекуват в болницата, проф. Милан Миланов отговори така: \"Всеки, който влезе в \"Пирогов\" започва да харчи парите на болницата. Звучи ви странно – има отопление, има осветление, има чистачки – това са пари. Тези пари идват от онези пари, които ни се заплащат за лечението по пътеки. Тези пари няма от къде да бъдат взети, освен ако не свалим от услугата. Това за тези майки е екстра.\"

 

Темата с ценообразуването на лекарствата проф. Миланов коментира така: \"Дали нарочно или не, според мен нарочно, някой отвори миризливото гърне със стари фекалии в българското здравеопазване, незнаейки какво има вътре. Така се размириса през последните две седмици, че се отвратиха обществото и лекарите.\"

 

Според госта в студиото не може министърът да казва, че ДДС-то върху лекарствата трябва да бъде намалено: \"Аз не съм съгласен да бъде намалено ДДС-то, защото нашият бюджет прилича на чорапогащник на магистрална уличница. От къде да се пълни?\"

 

Проф. Миланов заяви, че цените на лекарствата са нормални, но подчерта, че доходите ни са ниски.

 

В зимните месеци повечето спешни центрове на болниците са препълнени с хора с травми на крайниците. Наш екип провери колко време отнема оказването на спешна медицинска помощ в травматологията в \"Пирогов\". Какво видя нашата камера там – вижте във видеото.