Нисовският бряст се състезава с претендентите от още 6 държави...

700-годишен български бряст се бори за титлата \"Европейско дърво на годината\". Остават още 6 дни, в които можем да подкрепим нашата кандидатура. Дървото край русенското село Нисово представя страната ни в международната надпревара, след като спечели националния конкурс \"Дърво с корен 2011\".

Децата от клуб Екология в село Щръклево  откриха за света красотата на бряста.

\"Беше трудно да стигнем до там. Пътят беше много стръмен, с малки пътечки, но когато пристигнахме там видях, че си заслужава да видим това вековно дърво\", разказа ученичката Джансу.

Благодарение на децата от това училище, брястът в село Нисово стана дърво на годината. Той е по-известен сред местните жители като дърво на желанията.

Освен, че впечатлява със седем вековната си история, за дървото има и легенда. Историята разказва за сляпа танцьорка, която проглежда на Гергьовден от сълзите на вековния бряст и с нейната силна воля да прогледне отново.

Нисовският бряст се състезава с претендентите от още 6 държави – Румъния, Словакия, Чехия, Унгария, Полша и Франция. Дървото на желанията може да изпълни и вашето желание – то да стане най-обичаното дърво на стария континент. Това може да направите до края на февруари на сайта www.treeoftheyear.org.