Охранителите искат полицейският СОТ да бъде забранен...

Частните охранителни фирми обвиниха МВР в нелоялна конкуренция. Според тях законите в България разрешават на полицаите да извършват търговска дейност. Охранителите искат полицейският СОТ да бъде забранен или поне да бъде регламентиран по различен начин.   

Ако искате да сложите аларма в дома или офиса си, имате две опции – едната да изберете частна фирма, която да пази имуществото ви, а другата – да предпочетете държавния полицейски СОТ. И за двете плащате едно и също - месечна такса и такса за техниката, само че в единия случай ви пазят истински полицаи.

„МВР използва държавен ресурс. Всички сме виждали полицейския СОТ, който е със специален режим, облечени са с униформи, имат право да влязат ако има някакво нарушение, те използват полицейски честоти, използва се държавен ресурс и от това се печели. Ние като юридически лица си плащаме данъци и такси, а МВР е първостепенен ръководител на държавния бюджет. Това ще рече, че ние един път си плащаме данъците, втори път им плащаме, за да извършват същите услуги като частните охранителни фирми", на мнение е Татяна Иванова от Български съюз на индустрията за сигурност.

Милчо Енев – началник „Охранителна полиция" отказа да определи претенциите като правилни или не. Той поясни следното: „Това не е търговска дейност, защото ние не печелим от тази дейност, ние извършваме услуга."

Частните охранители обаче контрират с още един факт, че именно МВР е органът, който им дава разрешение да работят и им налага санкции

„Органът, който ни лицензира и контролира ни прави пряка конкурентна дейност. Те имат достъп до документите на всички частни фирми, включително до договорите за охрана", допълни Татяна Иванова.

Милчо Енев отказа да вземе категорично отношение към момента, но допълни, че това е дейност, която трябва да извършват, тъй като им е разписана от закона.

От сектора за сигурност се заканиха, че ако българските институции не вземат отношение по въпроса, ще потърсят помощ от европейските власти.


Вижте повече във видеото.