Кой разделя БСП и какъв ще е резултата от битката за лидер на столетницата?

Миналата седмица печатно издание съобщи, че в столичен ресторант се е провела тайна среща между вече бившия президент Георги Първанов и председателя на БСП Сергей Станишев. Според източника на изданието единственото, за което са се разбрали първите двама мъже в партията е, че рибата била вкусна. По всички други теми са били на различно мнение. Още тази седмица стана ясно, че Георги Първанов има амбицията да се кандидатира за лидерския пост в БСП, а Сергей Станишев го критикува остро за това.

В тази връзка политическият психолог Антоанета Христова коментира в \"Здравей, България\" следното: „За първи път в партия става публична предизборна кампания за председателския пост. Има обаче един много сериозен проблем, който е в основата на посланията, свързани с конфликт, които не са позитивни послания в БСП\".

Тя поясни, че й се струва, че процедурата по предизборната кампания не е регулирана по никакъв начин: „Това предполага нещо, като че ли скрито, недостатъчно ясно и честно. Предполага скрити замисли и недостатъчно почтена конкуренция.\"

Тя коментира, че е несериозно към момента да се прави прогноза какво ще се случи на изборите. Освен това, тя допълни, че битката ще бъде изключително драматична за Първанов, тъй като при евентуална загуба, според нея пред него няма перспектива.

 

Политологът Татяна Буруджиева заяви, че през 2001 г. Станишев и Първанов не са изглеждали толкова различни, колкото сега: „Резултатите от политическата им кариера се базират на различни неща и визии и на различен тип политическо поведение. БСП няма да остана същата, независимо кой ще избере и хората вътре трябва да са наясно с това. Изборът не е просто за личност.\"

Тя допълни още, че митът, според който Първанов побеждава, а Станишев губи е манипулативен.

От друга страна, според политолога Юрий Асланов битката в БСП може да бъде както здравословна, така и нездравословна: „Възможно е да изгори къщата. Аз не съм сигурен, че след конгреса, какъвто и да е резултатът, Първанов, ако е загубил ще свие знамената. За Станишев е ясно – дори да се обиди, има поле за изява на един силен терен.\"

Какво коментираха още гостите в „Здравей, България\" относно спора между първите двама мъже в БСП и има ли възможност според тях партията да бъде разцепена – вижте във видеото.