На места придвижването по крайбрежната алея е ограничено...

Със затоплянето на времето свлачищата по крайбрежната алея във Варна се активираха. На места придвижването по крайбрежната алея е ограничено. От Общината вече започнаха работа по укрепването на ската.

 

„Това е един специален вид укрепване, по-скоро отводняване, отвеждане на подземните води чрез сондажни кладенци и хоризонтални сондажи. Прави се 500 милиметра сондажен кладенец 40 метра дълбочина и после с хоризонтален сондаж се извежда водата на брега и се извежда в морето. Те са няколко етапа, имаме зона A, Б и С и всяка зона ще бъде направена поотделно", обясни Олег Колев от Община Варна.

 

Укрепването е част от проекта за изграждане на Алея Първа и обхваща зона с дължина около километър и половина. От изработването на проекта досега на места скатът е пропаднал с повече от метър.

 

„Има допълнителни съоръжения противоерозионни на самия скат – геомрежи, габиони, подпорни стени, анкери", каза Олег Колев.
Укрепителните дейности трябва да приключат на 15 май, така че алеята да е напълно безопасна, когато пристигнат първите туристи в морския град.

Репортер: Искра Урумова