Две майки споделят пред камерата на Нова за недоволството си от съществуващата такса...

 

Новият здравен министър Десислава Атанасова обяви, че ще бъде премахната таксата за придружители в болниците. Според работния план падането на таксата за придружители може да стане с промени в Наредбата за правото на достъп до медицинска помощ. На прицела на здравния министър е плащането в днешния му вид. 

 

Много майки са се сблъсквали лично с проблема. Камелия Ковачева и Ана Йорданова, с които репортерът на Нова Рада Богданова разговаря, споделят своя опит. 

 

Камелия наскоро е трябвало да плати на столична педиатрия една от най-ниските тарифи за престоя на детето си в болницата - общо 30 лева. „Нищо не ми е осигурено за тия 30 лева - аз си бях с креватчето, с абсолютно всичко в болницата", споделя майката.

 

Жените определят цените в Пирогов като хотелски. Ана Йорданова например сподели, че дори в хотелите не са я таксували толкова детайлно, колкото в болницата. Тя казва, че по стените в лечебното заведение е имало табели с надпис, че зареждането на мобилен телефон се таксува отделно. Нерядко спорни са и условията за спане. Йорданова е спяла на детска кушетка, каквито помни от миналото - желязна. 

 

В частните лечебни заведения битовите условия са по-добри и цените по-високи. В държавна болница, когато майка трябва да плати за престоя в детското отделение, цените се движат между 10 - 15 лева, а за лукс като стая със собствен санитарен възел - и до 30 лева. В нито един от цитираните примери на придружителите не се предлага храна. 

 

Екипът на Нова потърси няколко болници за коментар. Отговори така и не получи - освен, че приходите от такса за придружител отиват за покриване на разходите. Сметнахме, че тридневен престой на 10 майки при лечение на ларингит, за една болница, носи приход, колкото е цената на клиничната пътека за едно дете. Така и никой обаче - нито от министерството, нито от болниците, не се нае днес да пресмята пред нашата камера. 

 

Репорер: Рада Богданова