Крадци тероризират малките населени места, в които живеят предимно възрастни хора...

Крадци тероризират малките населени места, в които живеят  предимно възрастни хора. В силистренското село Срацимир почти няма къща, която  да не е ограбвана. От полицията са разкрили част от кражбите, но набезите не спират. Хората вече са изгубили надежда , че институциите могат да се справят с проблема.
От години хората тук живеят в постоянен страх, макар и зад високите огради и заключените с по няколко катинара врати.

 

„С големи лостове, кирки разбили тази врата, влизали са вътре, вътре има стари машини, ракия ,мед - като във всяка къша - беше задигнато", обясни Росен Стефанов от селото.

 

„Страх ни е, просто ни е страх вкъщи да стоим, а камо ли навън", споделя Славка Иванова.

 

Цялото село е пропищяло от набезите на крадците. От дома на Иванка Бобева посред бял ден задигнали металната ограда. От двора на съседите й пък отмъкнали коня, а кошарата на леля Славка оставили без добитък.

 

Славка Иванова твърди, че сега не гледа никакви животни, защото досега ги е хранила, а после някой друг ги е изяждал.

 

В Срацимир няма постоянно полицейско присъствие. За сигурността на хората в района се грижат петима полицаи, които отговарят за още осем села.

 

„Ще работим в тъмната част на денонощието. Също така сме предложили на кметските наместници да поставят камери за видеонаблюдение в селата с превантивна цел", обясни Николай Николов, полицейски инспектор.
Хората обаче не вярват, че  камерите ще върнат спокойствието и.

 

Репортер: Анелия Петрова
Оператор: Александър Леви