Предаването показа проблеми, чиито решения все още се чакат...

 

В продължение на 10 епизода, екипът на предаването „Разследване" показа престъпни схеми, скандални проблеми от родната действителност, неочаквани гледни точки, ексклузивни интервюта.

 

Какво обаче са направили съответните органи и институции и опитва ли се някой да разреши поставените проблеми? В последния епизод в неделя предаването направи бърза ретроспекция и показа отговора на този въпрос, който за съжаление се оказва отрицателен.

 

След като за първи път разкри лицата на най-активните телефонни измамници в страната, няколко дни по-късно разобличената в предаването банда е задържана, но не за дълго. В момента основните фигури са на свобода, а сред причините за това са, че измамата по закон не е тежко престъпление и предвижда възможност за споразумение с прокурора. 

 

На свобода е и измамникът, който издаваше фалшиви лични карти. Въпреки че има четири висящи дела, той все още продава необезпокояван на столичен пазар.

 

Без никаква реакция остава и организираното разпространение на фалшиви стикери за технически преглед, които екипът показа. Едва след поредно обаждане от страна на предаването, полицията отново обещава да се заеме със случая.

 

„Разследване" предизвика скандали в парламента, а топ журналистът Васил Иванов и група свидетели за незаконния бизнес с цигари на Начкови бяха изслушани от сформираната по случая специална анкетна комисия. Официалният резултат обаче тепърва предстои.

 

Най-шумното разкритие, в което екипът показа как висши магистрати и административни ръководители на звена пият алкохол в работно време, също очаква адекватна реакция. Висшият съдебен съвет все още не е взел отношение по излъчения материал. 

 

Какво се случи след като зрителите на Нова телевизия видяха как ректор Величко Адамов от Стопанската академия в Свищов успя да се замеси в афери с милиони левове за ремонти на общежития, връзки с небезизвестния Красьо Черния и стотици нелегитимни дипломи? По този случай министърът на образованието Сергей Игнатов коментира пред предаването, че в МОМН няма механизми, с които да противодействат на една относително автономна структура, каквато е академията, и се работи в посока законови промени.

 

Гледайте  „Разследване" – всяка неделя от 17.00 ч. по Нова.