Според тях увеличението на синьото гориво ще повиши разходите в производството...

По-високите цени на природния газ ще изправят много фирми пред сериозни трудности, смятат синдикатите. Според тях, поскъпването с близо 13% може да доведе до фалити или съкращаване на работници. Заради тези очаквани проблеми, КНСБ свика среща с работодателите.

Това, което от КНСБ предупреждават и отчитат в аванс е, че за фирмите ще е изключително трудно да изпълнят вече сключени договори за поръчки, тъй като разходите им за производство ще скочат значително и може да се стигне до уволнения.

Зам.-икономическият министър Валентин Николов, който също участва в разговорите постави два въпроса – скъпо ли е синьото гориво за потребителите и голямо ли е одобреното от комисията увеличение на цената на газа с 13% от април на фона на договорите с „Газпром". Отговорът му на първия въпрос е, „да, при това много" , а на втория – „не, съвсем не е толкова голямо".

Няколко са възможностите за понижаване цената на газа -  най-напред да се договорим да купуваме на по-ниски цени от Москва, а другата – да се ускори проучването на собствен добив.

Зам.-министърът не изключи възможността за извличане на шистов газ, но категорично подчерта, че това ще се случва само при 100% гаранция за околната среда.


Какво  съобщи още нашият репортер Нели Тодорова относно срещата на синдикати и работодатели за цената на газа – вижте във видеото.


Гледайте обедната емисия на Новините на Нова в Nova Play.