Трудовата борса в Бургас ще даде възможност на близо 600 работници за сезонна работа...

Трудовата борса за наемане на сезонни работници в Бургас предизвика голям интерес. Още при отварянето дойдоха много безработни, с надеждата да намерят препитание поне за летния сезон. Свободните места са около 600. В същото време, според хотелиери, все по-трудно се намират квалифицирани работници.

 

Половин час преди началото на трудовата борса за наемане на работници в хотели и ресторанти по морето опашката е голяма. На нея се редят хора от цялата страна. Малка част от тях са с опит в туризма, но всички са трайно безработни и са склонни да започнат всякаква работа, но с надежди за поне малко по-високи заплати.

 

Надя Кънчева, която е мениджър туристически обект, сподели някои от предлаганите заплати според професиите: готвачите вземат 600 лева, администраторите -500 лева, а сервитьорите - 400 лева.

 

Освен заплата и осигуровки, на мнаго места на работниците предлагат и безплатни храна и настаняване. За да бъдат наети обаче кандидатите трябва да владеят поне руски и английски и да имат професионално обучение. А въпреки големия наплив от желаещи, според мениджърите квалифицирани кадри се намират все по-трудно.

 

До думите на Надя Кънчева не се набляга на професионалното обучение в средните и средно-специалните училища, дори и в колежите. Учащите са подготвени за мениджъри, но не и в реални условия.

 

Репортер:  Цеца Алексова

 

Цялата обедна емисия на Новините на Нова може да гледате на сайта на Nova Play.