Светлозар Собаджиев бе арестуван преди година...

 

Българският капитан Светлозар Собаджиев вече година оцелява без присъда в панамски затвор сред насилие, мизерия и отровни насекоми. За това сигнализираха близки и колеги на капитана. Той беше задържан, след като в общо помещение на кораба, с който плава, властите откриха 169 килограма кокаин.

 

От Асоциацията на морските капитани са убедени, че българинът е невинен и събират средства за правната му защита.

 

От година семейството на арестувания живее в шок и страх за живота му.

 

„Казва, че условията в затвора са кошмарни. От това, че се наложи дълго време да спи на земята, има проблеми с костите. Храната, която им дават, е предимно развалена, а за да яде нормална храна се налага да си плаща", разказва дъщеря му Лора.

 

Когато някой наруши правилата, насилие търпят всички. Надзирателите хвърляли бомбички с газ, биели затворниците и им отнемали всички ценни вещи и парите.

 

Юристите на холандската компания „Марлоу шипинг", за която е плавал Собаджиев, отказват работа по случая и са прекратили трудовия му договор. Затова с помощта на българската и американска асоциации на морските капитани са наети адвокати от Ню Йорк, които работят със свои колеги в Панама и Вашингтон. Защитата обаче струва 25 000 долара. От тях са събрани едва 8 000.

 

Близките на капитана поискали помощ от нашите дипломати. Те обаче отказали с аргумента, че евентуални техни действия по казуса биха означавали намеса във вътрешните работи на Панама.

 

Репортер: Искра Урумова

Оператор: Юлиян Неделчев

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова в сайта Nova Play.