Софийски градски съд призна за невинен бившия здравен министър Божидар Нанев...

Димитринка Николова, която е бивш началник на Дирекция "Бюджет и счетоводство" в МЗ, също беше оправдана от съдия Светла Букова. Съдийката отмени и мерките за неотклонение на двамата, които бяха парични гаранции от по 2000 лева - за Нанев и 1000 лева - за Николова. Букова няма им определи никакви мерси, тъй като според нея няма никакви опасности те да се укрият при другите фази на процеса .

 

Самият Божидар Нанев призна, че никак не е изненадан от оправдателната си присъда. Още със старта на процеса той заяви, че е изпълнявал законосъобразно задълженията си.

 

Той обаче отказа да каже своята версия за това защо е застанал на подсъдимата скамейка и кой има интерес от това, тъй като няма нито един аргумент в полза на обвинението. Нанев чакал десет месеца делото да влезе в съда, като през това време прокуратурата успяла само да изчисли разликата между лева и британския паунд.

 

Нанев обясни, че един договор не е само начална и крайна цена, а има измерения в много посоки, така всички други условия показвали, че това, което се предлага от Великобритания, е безкрайно по-неизгодно. Той подчерта, че това са два различни договора по два различни пътя и няма абсолютно никакво място за сравнение между тях.

 

Бившият здравен министър е категоричен, че медикаментите са свършили и са помогнали много в следващата година, когато отново имаше епидемия.

 

Нанев призна, че може би нищо не е загубил, но е научил много неща. Той отклони въпроса за това дали ще си търси правата и остана лаконичен.

 

Присъдата на СГС не е окончателна и може да се обжалва. Прокуратурата вече заяви, че ще я протестира. Наблюдаващият прокурор Маргарита Немска каза, че делото в сложно, като то ще продължи и на по-горните две инстанции. Обвинението продължава да твърди, че Нанев е виновен. След като се запознаят с мотивите на съда, прокурорите ще видят какво от посочените от тях доказателства е ценял съдът.

 

Нанев и Николова бяха изправени пред СГС преди година по обвинение, че съзнателно са сключили две неизгодни сделки за доставка на антивирусния препарат "Тамифлу", от което е произтекла значителна вреда на здравното министерство в размер на близо 2.5 млн. лева и случаят е особено тежък. В обвинителния акт са описани сключените на 16 декември 2009 г. с компанията "Рош" договори за доставка на антивирусните препарати срещу свински грип "Тамифлу". Договорите са на стойност 6,5 млн. лева и според прокуратурата с тях държавата е била ощетена с близо 2,5 млн. лева. Това е разликата между офертата на "Рош" и тази на Националната здравна служба на Великобритания.