Така коментира оттеглянето на ген. Димитров бившият служител на службата...

Оставката на началника на Национална служба за охрана  (НСО) генерал-лейтенант Димитър Димитров е най-доброто, което можеше да се случи в НСО, заяви подполковник Николай Марков – бивш служител на службата за охрана, в студиото на „Здравей, България". Повод бяха начинът и причините, с които генералът напусна и  депозира оставката си пред президента Росен Плевнелиев.

Напускането на Димитров се случи именно в разгара на дебата на двете служби – НСО и Национална Разузнавателна служба (НРС), дали да бъдат под шапката на президентството или на Министерския съвет и съответно на премиера. Също така оставката на ген. Димитров стана факт няколко седмици след скандалните разкрития, които Марков направи отново в  студиото на „Здравей, България".


След като падна последната крепост на комунизма, както Марков нарича НСО, оставката на ген. Димитров е най-доброто, което можеше да се случи, но не и начина, по който се получава, са думите на подполковника. Съображенията на Марков са свързани с това доколко българската общественост разбира какво е генерал-лейтенант. Това високо звание не отговаря на образователния ценз, който притежава ген. Димитър Димитров, коментира Марков.


В допълнение той заяви, че личните мотиви на бившия шеф на службата, с които той подаде оставка пред президента Плевнелиев, са неприемливи."Тук става въпрос за политическо мъжество" каза Марков, тъй като самият Димитров е заявил, че е реформатор и като такъв трябва да взема открити решения пред нацията, а не да остави „през задната червена врата" да излязат като герои хора, които са „компроментирани".


По думите на Марков евентуалните причини за напускането на ген. Димитров са свързани с високото звание, което той притежава и липсата на законово право за него. Според Марков квалификацията на Димитров предполага той да е учител по физическо възпитание, тъй като няма военно образование. Димитров е произведен в генерал след изкаран курс във Военната академия, който бившият президент Георги Първанов е приел с образователен ценз.


Като друга причина за напускането на Димитров Марков посочи принадлежността на генерала към Държавна сигурност (ДС). Марков коментира, че в цяла Европа всички бивши служители на ДС в момента се освобождават от заеманите от тях длъжности именно заради принадлежността им към службата.


Като трета причина подполковникът изтъкна отговорността, която Димитър Димитров е трябвало да носи за случващите се неща в НСО.


За временния началник на службата за охрана – ген. Тодор Коджейков, Марков коментира, че той е следвал естественото си развитие в службата като охранител. Към момента Коджейков може да бъде полезен там, но за в по-сериозно бъдеще управляващите трябва да помислят, завърши Марков.


Вижте целият разговор с подполковник Николай Марков във видеото.