Трябва ли да се въведе гласуването по интернет?

Все по-голяма част от живота на хора преминава в интернет. Въпреки възможностите, които ни предоставя Мрежата, в България не можем да  правим едно много важно нещо – да избираме президент, кмет и депутати.

Трябва ли това да се промени?

Димитър Ганчев – от „Интернет общество – България" и ИТ специалистът Анастас Гьоков стартират от днес, 24 май, подписка за свикване на референдум за гласуване в интернет. Всеки, който иска да се подпише, ще има възможност да го направи през следващите три месеца.

„Има доста държави, в които се гласува по този начин. В Европа това са Естония, Швейцария", заяви Димитър Ганчев.

Той поясни, че проблемът с удостоверяването на това кой гласува и същевременно – запазването на анонимността, може да бъде разрешен технически.

„Единственият проблем е организационно-политически", на мнение е Димитър Ганчев.

Как точно да стане?

Гостите в „Здравей, България" подчертаха, че за момента умишлено бягат от дискусията „Как точно да стане?", тъй като не искат референдумът да бъде за техническо решение.

„На хората им се предлага да могат да гласуват през интернет. Крайното устройство е без значение", категоричен беше Димитър Ганчев.

„Ако един човек е решен да гласува, то той ще гласува независимо от средството, през което се изразява волята. Онлайн гласуването решава редица проблеми, които ние наблюдаваме около изборите, включително и проблема с достъпността. Освен това, електронната регистрация на гласовете дава възможности за по-добра прозрачност и по-точен избирателен процес", разясни Анастас Гьоков.

„Трябва да е лесно, за може всеки на гласува", допълни още Димитър Ганчев и поясни, че една година е достатъчна, за да може технологично да бъде въведено онлайн гласуването.

Целият разговор в студиото вижте във видеото.