За днес е обявен трети протест, но хората при Орлов мост са много по-малко.

 

Трети пореден ден на протести срещу промените в Закона за горите. В социалните мрежи хиляди хора се организираха за митинг на Орлов мост в столицата.

Днес представители на протестиращите разговаряха с премиера и с министъра на земеделието. Ситуацията следи нашият репортер Яна Николова.

Към момента няма никого на Орлов мост. Полицията обаче е поставила бариери, които разделят езерото „Ариана" от „Цариградско шосе". При последните два протеста в сряда и четвъртък хилядите протестиращи блокираха шосето.

Още сутринта, в ефира на „Здравей, България", премиерът Борисов изрази готовност за промени в закона, но само, ако еколозите изтъкнат сериозни аргументи срещу приетите текстове.

Малко по-късно стана ясно, че някои от протестиращите са били особено убедителни. След двучасова дискусия, те и управляващите постигнаха консенсус по 3 от 4 спорни точки. По какво точно се постигна разбирателство – вижте във видеото.

„Това, което се постигна, по отношение на трите точки, е много важно, защото до голяма степен ще гарантира, че няма да се сече повече от това, което има като прираст в гората на България", каза Андрей Ралев от Сдружение за дива природа „Балкани".

Най-големият спор обаче е за това дали да се прави промяна на предназначението на горските територии, когато става въпрос за спортни съоръжения. Дебатът тепърва предстои.

Природозащитниците искат държавата да е гарант, че няма да се допусне отново или прекомерно застрояване, както стана на Банско, така и затваряне на лифтове, както се случи на Витоша.

Държавата гарантира, че тези територии, така записани в закона остават Държавен горски фонд. В този смисъл, държавата запазва собствеността върху територията. Това каза министърът на земеделието.

Разговорите продължават в понеделник сутрин.

За какво точно е спорът между протестиращите и управляващите? Позициите на природозащитниците и на парламентарното мнозинство - съответно "за" и "против" промените в Закона за горите изглеждат така:

Еколозите са категорични, че в защитените територии държавна собственост не трябва да се строи, без да се прави промяна на статута. Така ще се окаже, че онези които изсичат гори за да правят бизнес дори не плащат за промяната на статута - от това и хазната ще губи милиони.

Управляващите пък са категорични, че въпросните разрешителни ще са само за 30 години и след това териториите може да се възстановят и пак да станат гори. Това пък може да ни донесе слава като държава със зимни курорти на европейски ниво.

Земеделските земи вече ще могат да се застрояват с обекти, които нямат нищо общо със земеделието, като голф игрища например.

Според законотворците, ще има много строг режим какво може да изниква в полята. Това ще са само обекти със спортна, културна или религиозна цел.

Екоактивистите предупреждават, че законовите промени разрешава да се изсичат двойно повече гори, отколкото е реалният им прираст.

Собствениците на гори под 20 декара ще могат да ги секат без какъвто и да е контрол. Крайречните гори пък вече няма да се броят за такива и също без проблем ще могат да се превърнат в трупи.

Поне засега управляващите не дават отговор на въпроса защо тези текстове са залегнали в закона.