Сред тях има 6-метров питон и представител на най-опания вид влечуги – тайпан...

 

6-метров питон и няколко от най-отровните змии в света се настаниха в морската градина на Варна. Това не е сюжет от страшен филм, а истинска изложба на опасни влечуги, която ще остане в парка през цялото лято.

 

Чудовище с екзотично име – това е първото впечатление от питона Касандра. Тя е на 15 години и тежи 60 кг.

 

„Кротичка е, яде средно 1-2 пъти в месеца и е много добричка", каза човекът, който се грижи за влечугите Георги Еленски.

 

Едно от другарчетата на Касандра е дамата е с перфектни мерки – Поля. Тя тежи 25 килограма, дълга е 3,5 метра и е само на 6 години. Заради това има късмет по-често да излиза на разходка, за разлика от някои други влечуги.

 

Сред изложените експонати е и малката, грациозна и дори гальовна змия от вида тайпан. Тя обаче е най-опасната змия на Земята, следвана от черната мамба.

 

Срещата с тези змии в тяхната среда обикновено е последна в живота.

 

„За да има шансове да оцелее човек, серумът трябва бъде приложен 15-20 минути след ухапването и то не мускулно, а венозно и пациентът да бъде поставен на командно дишане", казва Еленски.

 

Но дори сред най-смъртоносните има по-добри. Рогатата отровница, например, може да бъде погалена – ако е отгледана в клетка и я улучите в настроение. Същото се отнася и за Габонската отровница Олга.

 

Репортер: Искра Урумова