Управляващите губят подкрепата на 4.5 на сто от симпатизантите си…

 

Ако парламентарният вот се провеждаше днес, то ГЕРБ щеше да получи втори мандат. Управляващите биха спечелили 26.6% от гласовете на избирателите, сочи проучване за политическите нагласи през юни на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Изследването е проведено в периода 27 юни – 3 юли 2012 г., като в него са участвали 1000 души от 86 населени места.

 

На фона на растящата критичност към кабинета през изминалия месец, броят на поддръжниците на ГЕРБ намалява с 4,5 на сто.

 

Електоралното влияние на БСП не се променя за последния месец и остава около 18%. 

 

Най-младата партията „Движение България на гражданите" с лидер Меглена Кунева, която е основана, докато течало изследването, е трета политическа сила с резултат от 7,5%.

 

Засега симпатии към бившия еврокомисар проявяват предимно левите гласоподаватели. Сред вероятните поддръжници обаче има и центристки и десни избиратели.

 

Ако вотът беше днес, ДПС щеше да получи 6,4% от гласовете на пълнолетните българи, а „Атака" – 2,5 на сто.

 

Ако „Синята коалиция" бъде запазена, тя има шансове да попадне в следващия парламент. Поотделно СДС и ДСБ обаче имат електорални дялове от по 1,6% – 1,7%.

 

В края на третата година от мандата си ГЕРБ запазва 70% от избирателите си от предишните парламентарни избори, а БСП – 76%.