На него ще бъде направен преглед на дисциплинарната практика по забавените дела...

 

Правосъдният министър Диана Ковачева свиква извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в понеделник, 16 юли. На него ще бъде направен преглед на дисциплинарната практика по дела, които са били забавени.

 

Според министърът практиката на ВСС по отношение на дисциплинарните дела трябва да бъде последователна и да има ясни критерии кога какво наказание се налага. Ако няма такива критерии, то Ковачева ще започна консултации, за да бъдат изработени такива в най-кратки срокове. Много е важно ВСС да даде светлина на мотивацията си по казуса с уволнението на съдия Мирослава Тодорова. „Този дебат не се състоя миналия четвъртък и открито трябва да се говори за казуса, за да не се манипулира общественото мнение", подчерта правосъдният ни министър.

 

ВСС трябва да даде информация за това дали наистина става въпрос за тежки системни нарушения от страна на съдия Тодорова. Ако това е така, това е тежко нарушаване на професионалните и етични стандарти, добави Ковачева.

 

Министърът  попита реторично какво ще бъде посланието към всички останали съдии, които наистина са много натоварени, но които все пак намират време да напишат делата си. "А какво ще бъде посланието към гражданите, които очакват правосъдие, когато говорим за толкова забавяне на мотиви на дела. Трябва да бъдем коректни към обществото", заяви тя.

 

В последните 20 години не се намери никой, който да реши въпроса с натовареността на съдиите, отбеляза Ковачева.  Това предопределя и забавянето на делата, защото има неравномерно разпределение на делата на съдиите в цялата страна. Тя повтори, че трябва да се изработи съвместно с европейските експерти методика за оценка на натовареността на съдиите така, че да бъде много ясно по какви критерии се разпределят делата.

 

В коментар на думите й Иванка Иванова, ръководител на правната програма на "Отворено общество" каза, че след уволнението на съдия Мирослава Тодорова се върви към ново съмнително действие като открити заседания на дисциплинарната комисия на Съвета.