ВСС се държи като екзекутор, коментира, уволненият магистрат...

„Уволнението ми е държавен произвол", заяви съдия Мирослава Тодорова на ексклузивна пресконференция, дадена ден, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да я отстрани от длъжност.


Магистратът бе категорична, че няма да допусне подобен произвол, който всъщност бил „частен, маскиран като държавен".


Уволненият шеф на Съюза на съдиите остро разкритикува така нареченото „правителство на съдебната власт".


„ВСС нито веднъж не защити независимостта на съдебната система, Органът се държи като прокурор или екзекутор", категорична бе Тодорова.


Тя заяви още, че не може да коментира дали делото, което наскоро заведе срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, е станало повод за уволнението й.


„Водя безпрецедентно дело, защото ми се струваше нетърпимо да има вербална агресия между институциите, и то по медиите", поясни магистратът. И призова обществеността да следи дали въпросния процес ще върви гладко.


"Може да съм обект на репресия, но не се чувствам жертва, защото има механизъм за защита", каза още Тодорова. И потвърди намерението си да обжалва решението за отстраняването й.


"Разглеждам себе си като един от проблемите на съдебната система и не отричам забавянето на делата, но не съм се забавила от некомпетентност", призна тя и припомни, че именно представляваният от нея Съюз на съдиите преди време отбеляза проблема с натовареността на софийските магистрати.