Депутати подозират, че уволнението на Тодорова е неправомерно...

Опозицията в парламента реагира остро на уволнението на председателя на Съюза на българските съдии Мирослава Тодорова. От „Коалиция за България" и „Синята коалиция" определиха като смущаващ факта, че за едно и също провинение едни магистрати получават наказание, а други - поощрения.


„Вчера за пореден път ВСС изпълни политическа поръчка и компрометира себе си като съдебна власт. Провокаторите са самият премиер и дясната му ръка Цветан Цветанов. Техните цели са да прехвърлят отговорността към отиващия си ВСС, да внушат страх сред съдиите, за да гласуват за спуснатите от властта кандидати. Провокациите на властта ще доразрушат независимата съдебна система и ще нарушат образа на страната ни", коментира лидерът на ДСБ Иван Костов.


Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, срещу когото Тодорова заведе дело за клевета, определи изказванията на опозиционните лидери от парламентарната трибуна като „див популизъм". И допълни, че той „просто ще отстоява гражданската си позиция".


„Българската общественост трябва да получи поименен списък на всички съдии и срещу името на всеки да стои информация за брой просрочени дела и срок на просрочване. Така ще се прецени дали уволнената Мирослава Тодорова е най-съгрешилият български съдия", заяви депутатът от ДПС Лютви Местан.