След публикуването на доклада, БСП започва консултации за нов вот на недоверие към кабинета "Борисов".


Резултатите в борбата на българските власти срещу организираната престъпност са слаби и ограничени, а провалите са системни. Това пише в черновата на евродоклада, който официално ще бъде публикуван в сряда.

Текстът представлява петгодишна оценка на напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред. Заради констатациите Европейската комисия препоръчва мониторингът над България да продължи.

Според черновата на доклада голямо предизвикателство за страната ни остава организираната престъпност. Еврокомисията се позовава на данни от Европол, според които български престъпни групировки действат в 15 членки на ЕС, като така се нареждат сред най-мащабните в Европа.

Според Брюксел тези групировки упражняват сериозно влияние върху българската икономика.

Въпреки че приветства поредицата полицейски операции след 2010 г., Европейската комисия отбелязва, че многобройните арести не са довели до започването на аналогичен брой дела.

Европейската комисия е наблюдавала подробно 77 ключови случая на организирана престъпност. В крайна сметка, според черновата на доклада, едва 16 от тях са стигнали до края, като в 10 от тях е имало оправдателна присъда. Отчита се, че все пак организираната престъпност е била здраво разклатена.

Документът отбелязва създаването на специализирани структури в полицията, следствието и съда за борба с организираната престъпност, но досега те не са успели да докажат ефективността си.

Специализираният съд, например, се е занимавал предимно с маловажни случаи, тъй като законодателството не му дава възможност да разглежда делата по приоритет.

Европейската комисия смята, че Механизмът за сътрудничество и оценка се е оказал ефективен и затова препоръчва той да остане в сила.

Очаква се следващия доклад да бъде в края на 2013 година.

 

След публикуването на доклада, БСП ще започне консултации с всички партии в парламента, за нов вот на недоверие към кабинета "Борисов". Мотивите, според Сергей Станишев, са критиките от Брюксел в областите правосъдие и вътрешни работи. От левицата искат и оставката на вътрешния министър Цветанов.

 

Подробности за доклада може да прочетете ТУК, а коментара на вътрешния министър относно критиките - вижте ТУК.