Вътрешният министър коментира забележките в доклада на ЕС...


Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни забележките в доклада на ЕК с това, че през последните 20 години политическата власт и организираната престъпност се били сраснали. За три години нямало как да се очакват по-добри резултати.

Критиката, с която Цветанов се съгласи е, че има слаба разкриваемост на поръчковите убийства. Той беше категоричен, че от 2009 г. насам полицаите са разбили точно 660 организирани престъпни групи, спрели са отвличанията, магистралните грабежи и поръчковите убийства.

Според европейските наблюдатели обаче, многобройните акции на българското МВР не водят до желаните убедителни резултати. В черновата на доклада на Европейската комисия пише още, че напредъкът на България се забавя заради цитирам „липса на посока в политиката" и липса на координация между институциите.

„За първи път сегашното правителство има ясната политическа воля за борба с организираната престъпност. Смятам, че ние изпълнихме 100% от техните препоръки и разбира се, резултатите не идват в първите месеци или в първите една – две години", коментира още вътрешният министър.

Подробности за доклада на Европейската комисия може да прочетете ТУК и ТУК.