На това мнение е председателят на "Център за публични политики и застъпничество".


„Гафът можеше да мине за безобидна дребна грешка, ако не беше признак на нещо по-сериозно, а именно на степента, в която са отровени обществените отношения през последните 22 години”, коментира за „Здравей, България” председателят на "Център за публични политики и застъпничество" Румян Русинов.

Това изявление идва във връзка с качената на 19 юли на сайта на президентството официална стратегия за интеграция на ромите. В работното заглавие за въпросния документ вместо „роми” бе използвана думата „мангали”. Този гаф предизвика общественото внимание и породи въпроса дали можем да интегрираме общество, към което подхождаме с лицемерие.

Румян Русинов заяви, че президентството трябва да олицетворява единството на нацията, но реално държавата по-скоро е абдикирала от функцията си да регулира и насочва в правилна посока междуетническите нагласи.

По негови думи, това е поводът, който трябва да накара обществото да се замисли докъде всъщност са стигнали нещата и как можем да ги оправим.

От друга страна, според писателя Калин Терзийски в случая не става въпрос за сериозен гаф.

Това е един продукт на съвременната комуникация. При електронната комуникация, която все още е прекалено бърза за по-стария начин на мислене ние я изпускаме непрекъснато. Тя не е достатъчно добре овладяна”, обясни писателят.

Според него въпросът е дали обръщението „мангал” действително показва лоши нагласи и даде пример с името на групата „Братя Мангасариян”.

Калин Терзийски допълни, че „никоя от думите, която използваме за циганите не е обидна сама по себе си”, включително и „мангал”.

Румян Русинов обаче е на мнение, че докато в „циганин” няма обиден смисъл, то в „мангал” има.

Цялата дискусия в студиото на „Здравей, България” гледайте във видеото.