Това ще се наложи, ако не се намери инвеститор за тази дейност...

 

Държавата ще чисти пистите на Витоша, ако не се намери инвеститор, който да се погрижи за това и за обезопасяването им. Уверението дойде от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов след среща с кмета на София Йорданка Фандъкова при премиера Бойко Борисов. 
 
До разговора се стигна, след като в началото на седмицата инвеститора „Витоша ски” обяви, че ще пусне лифтовете, но няма да поддържа пистите, докато не бъдат категоризирани като такива.
 
Досега „Витоша ски” наемаха терените за ски писти с позволителни за една година. Тази зима обаче това нямало да се случи. Причината е поправка в Закона за горите, направена още миналия април, която се отнася до предназначението на териториите. 
 
„Тези пасища остават такива и, за да станат ски писти, трябва да се извадят от Горския фонд, а да се смени предназначението може да реши държавата или общината”, обясни Радослав Пеев, началник сектор „Машинен парк” към „Витоша ски”. 
 
След това е категоризацията на пистите, която е в правомощията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Тя може да бъде поискана от собственика на съоръженията, категорични бяха от там. За една писта за алпийски дисциплини с дължина 3 км се заплаща 600 лева на километър.
 
След като държавата почисти просеките около съоръженията за сметка на инвеститора, сега може да поеме и поддържането на пистите. От Горското стопанство имали възможност да отделят средства за закупуване на необходимите машини, коментира министър Найденов.
 
Според кмета на София Йорданка Фандъкова тази година столичани няма опасност да останат без ски сезон.
 
Другата седмица ще бъде свикана среща между всички заинтересовани страни. 
 
Репортер: Мария Димитрова