50 жени в Смолянско ще получат устройствата, осигурени по международен проект...

В Смолянско полицията  раздава аларми на жени, жертви на домашно насилие. При опасност те могат сами да задействат миниустройството.

 

Засега 50 жени в риск ще получат алармите, които са осигурени по международен проект, партньор по който е смолянската полиция.

 

Устройството се слага на ръката. От долната му страна се намира червена част, която след дърпане се активира и алармата започва да пищи. Идеята е при задействане застрашените да получат помощ от хората около тях.

 

От полицията разчитат и призовават хората да не остават безучастни, ако станат свидетели на инцидент. Напротив – да окажат помощ и да сигнализират на спешният телефон, за да може полицията също да вземе отношение.

 

Мирияна, която демонстрира пред камерата на Новините на Нова как се използва новото устройство, споделя, че не веднъж е ставала свидетел на домашно насилие. Допълва, че само преди ден се намесила в случай, при който на улицата мъж посегнал да бие съпругата си.

 

Според полицаите заради страх, срам или вменена вина, жертвите често криели проблема дори от най-близките си. Търсели защита от закона в крайни случаи.

 

Репортер: Анелия Веселинова