Очаква се пожарът на продължи да гори през следващите дни...

Над 150 души и два хеликоптера гасят високопланинския пожар в Рила. Пожарникари, горски служители и военни се опитват да ограничат пътя на огъня, за да не премине в горския масив и за да не създаде опасност за Рилския манастир.

За да стигнат до труднодостъпната местност на пожара те изкачват билото на планината пеша.

Огънят все още не е овладян, заяви за Нова ТВ репортерът Ина Гълъбова.

По думите на гл. комисар Николай Николов – директор на Национална служба „Пожарна и аварийна безопасност” пожарът ще продължи да гори през следващите няколко дни, а дори и седмица.

Причината е, че към момента пламъците се разгарят върху растителност, която е висока поне 70-80 см. Това прави силно затруднено нейното погасяване.

Пламъците не са достигнали горска растителност и опасност за Рилския манастир няма.

Димът от пожара се вижда и от Рилския манастир. От сутринта два хеликоптера се включиха в гасенето на пламъците, които за сега остават в алпийската част на Резерват „Рила”.

Водата, която хеликоптерите изливат се пълни от микроязовир в град Рила.

Преди обяд на място пристигна и директорът на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението - Николай Николов. По негови думи, за да бъде изгасен пожарът е необходимо или огромно количество вода, или да бъде изкопан ров, за да се спре разпространението на пожара в алпийската част.

Подробностите за обстановката в района – във видеото.

Кореспондентите на Нова ТВ ще продължат да следят ситуацията.