Причината е в преструктурирането на социалната служба в община Медковец...

Зрители от община Медковец, област Монтана подадоха сигнал до Нова телевизия, че от края на месец юли не са взимали заплатите си за лични асистенти. Това им създава редица проблеми, защото повечето от тях се грижат за болни деца или стари хора.

Румяна Иванова за пореден ден проверява на банкомата в селото дали са и преведени парите за личен асистент. Заплата обаче няма и то за втори месец.

Тя се грижи за двете си близначки Нора и Румяна, които са сърдечноболни и всеки месец се нуждаят от скъпи лекарства. Именно по тази причина, закъснението при изплащането на заплатите може да се окаже фатално за живота им.

Болните близначки се нуждаят от лекарства със точна дозировка, направени всеки месец специално от фармацевт. Заради забавените пари майката е принудена да купува от по-евтините таблетки и сама да определя грамажа, което крие своите рискове.

В положението на Румяна са още 31 души в общината, които работят като лични асистенти.

От регионалната дирекция за социално подпомагане в Монтана обясниха, че има преструктуриране на социалната служба в Медковец. Тя вече няма да е самостоятелно звено, а минава към съседната по-голяма община Брусарци. Този процес е свързан с промяна и обработка на много документи в различни институции.

Най-голямото забавяне на парите идва заради новата бюджетна банкова сметка, която лично министъра на финансите трябва да разпореди да бъде открита.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Биляна Борисова