Не пропускайте "Темата на Нова" тази събота и неделя от 19.30 часа

 

Събота, 22 септември, 19.30 ч.
Тема: Изчезващата цивилизация
Автор: Надя Ганчева 
Оператор: Димитър Василев
 
 
Малцина знаят, че всяка трета хапка храна, която всеки от нас слага в устатата си, дължим на работата на пчелите. Именно те са в основата на биоразнообразието на Земята. Изчислено в цифри, почти една трета от световната продукция на храни зависи от пчелното опрашване. Изследователите дори пресмятат икономическата полза от него –153 милиарда евро на година, което прави около 9.5 % от общата стойност на земеделската продукция. Въпреки огромния им икономически и биологичен принос обаче, през последните няколко години популацията им рязко намалява, а хиляди пчелни семейства в различни краища на света измират. Съботното издание на „Темата на Нова” ще ни срещне именно с тази изчезваща цивилизация. Репортерът Надя Ганчева ще ни запознае отблизо с пчелата – най-добрият приятел на човека. Ще разберем как е устроен техният свят, как общуват помежду си, какви са техните задължения и как една перфектно организирана цивилизация, без която животът на всички нас би бил немислим, е изправена пред сериозна опасност.   
 
„Темата на Нова” с автор Надя Ганчева – събота /22 септември/, от 19.30 ч. по Нова ТВ
 
 
Неделя, 23 септември, 19.30 ч.
Тема: Наследството на Ашли
Автор: Живко Константинов
Оператор: Огнян Пенев
 
Всички са чували за тях, но никой не ги е виждал – точно такава е съдбата на 800 хиляди долара, които преди година изминаха разстоянието от американския щат Аризона до поповското село Водица. Точно тогава жителите в селото получават 800 000 долара дарение от американката Хелън Ашли. Резултатът от щастливото наследство е, че 670 късметлии всеки ден се събуждат и заспиват с въпроса в какво да инвестират получената сума. 
Година по-късно този въпрос е изместен от съмненията съществува ли това наследство изобщо и ще види ли бял свят някога. В неделното издание на „Темата на Нова” репортерът Живко Константинов ще тръгне по следите на зелените пари, в търсене къде и как е оползотворено имането. 
Днес никой от жителите не знае какво се е случило с парите, не са правени никакви благоустройства или инвестиции, не намират своето решение и наболели проблеми като остарялата водопроводна мрежа и липсата на вода в село Водица. Какво казват жителите, какво коментира и фондацията „Помощ за благотворителността в България”, поела ангажимента да управлява наследството, и как 800 000 долара пропътуваха 10 500 км от Аризона до България, за да потънат в неизвестност в село Водица...
 
„Темата на Нова” – неделя /23 септември/ от 19.30 ч. по Нова ТВ