"Здравей, България" потърси причините за проблената ситуация

Неотдавна ви показахме как неграмотни възрастни хора от ромския квартал в Берковица се учат на четмо и писмо. Тогава закъснелите първокласници се оплакаха, че не са получили парите, които им се полагат по програмата за обучение. Оказва се, че досега хората са получили пари само веднъж - след излъчения репортаж в „Здравей България” .  

В момента училището в ромския квартал на Берковица се посещава само от възрастни, които са неграмотни. Те се обучават по проекта „Нов Шанс” в сборни групи -  първи-четвърти клас за ограмотяване. Само след месец ще положат изпит, за да покажат какво са научили.

Баба Ирина е на 77 години, прекарала e инсулт и инфаркт, но това не и пречи да идва всеки ден с удоволствие на училище. Тя има желанието да научи онова, което е пропуснала на младини.

Въпреки старанието и желанието да получат знания, хората са разочаровани и отчасти демотивирани, защото все още не са преведени дължимите им по четири лева за всеки ден обучение. По договор парите трябва да им се изплащат всеки месец, а последно те са взели по 40 лева в края на юни.

Учителите на възрастите хора също не са взимали възнаграждение за труда си от началото на проекта. Макар и разочаровани продължават да преподават.

„Здравей, България” се свърза с Милена Иванова – координатор на проекта „Нов шанс” и главен експерт в дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” в МОМН.

Каква е нейната позиция по проблема – разберете във видеото.