Щетите от Санди надхвърлят 50 милиарда долара, а броят на загиналите само в Ню Йорк са 39

Броят на жертвите на бурята Санди в Съединените щати продължава да расте. Властите обявиха, че стихията е отнела живота на най-малко 95 души.


Само в Ню Йорк загиналите са 39. Четири дни след бурята все още много хора са в неизвестност.   


На Националната гвардия беше разпоредено да достави 1 милион порции храна и бутилирана вода на пострадалите от бурята в Ню Йорк.


4 милиона и половина абонати в 12 щата остават без електричество. Според последните оценки материалните щети, нанесени от Санди, могат да надхвърлят 50 милиарда долара.


Появи се и нов проблем, след като беше отчетен сериозен недостиг на гориво по бензиностанциите на Източния бряг. Някои от искащите да заредят чакаха на опашка повече от два часа.


Връщането към нормалния ритъм на живот върви бавно. В Ню Йорк заработиха 4 от 7-те линии на метрото. Пътуването засега е безплатно, за да окуражат гражданите да не се придвижват с автомобили по задръстените улици.


И третото голямо летище в Ню Йорк - Ла Гуардия, вече работи. Държавната железница обяви, че от днес пуска влаковете в североизточните щати.

 

Рокзвездите Джон Бон Джоуви и Брус Спрингстийн, които са от засегнатия от урагана Санди щат Ню Джърси, ще участват в телевизионен концерт в полза на пострадалите.  


Концертът ще бъде излъчен по националната телевизия по-късно днес. В него ще се включат Кристина Агилера и Стинг. Зрителите ще могат да дарят пари чрез SMS-и или банкови преводи.


Приходите от концерта ще бъдат дарени на американския Червен кръст.